BAHAN-BAHAN
1 bungkus besar kulit popia
Lidi/straw untuk menggulung
Telur sebagai bahan pelekat
Minyak masak untuk menggoreng
½ cawan susu tepung
½ cawan gula (kisar halus)
1 cawan nestum (kisar halus)
CARA-CARA
1. Gulung kulit popia menggunakan lidi/straw,
tinggalkan dalam 1-2 cm untuk lekatkan dengan telur. Tutup bekas berisi popia gulung dengan kain
lembab untuk mengelakkannya mengering dan susah untuk di potong
2. Panaskan api. Sementara itu, potong kulit
popia yang telah di gulung secara serong dengan gunting/pisau dengan jarak 1-2
cm
3. Goreng potongan kulit popia dengan api kecil
hingga garing. Angkat dan toskan minyak pada kertas tisu
4. Setelah popia goreng sejuk, tabur dengan susu
tepung, gula dan nestum kisar. Gaul hingga rata dan simpan dalam bekas kedap
udara
No comments:
Post a Comment