FOLLOWER'SS !

Wednesday, 10 December 2014

KEK COKLAT MOIST



BAHAN-BAHAN

1 cawan serbuk koko
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil soda bikabonat
1 cawan gula pasir
1 tin kecil susu pekat
1 cawan minyak masak
4 biji telur (tak sejuk)
1 cawan air panas (mendidih)

CARA-CARA

1.    Ayakkan serbuk koko, tepung gandum, serbuk penaik dan soda bikabonat
2.    Campurkan gula pasir dan satu tin kecil susu pekat dan kacau
3.    Campurkan minyak masak dan letak telur satu per satu kacau sehingga sebati mengikut satu hala sahaja
4.    Akhir sekali campurkan air panas
5.    Kacau hingga sebati supaya tidak nampak ketul-ketul pada adunan
6.    Campurkan mentega di sekeliling bekas yang tertutup dan kukus sehingga masak (1 ½ jam tanpa di buka)
7.    Selepas itu sapukan dengan toppings dan di hiasi dengan garnish

TOPPINGS

½  cawan serbuk koko
½  cawan susu pekat
1 sudu besar minyak masak

CARA-CARA

1.    Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga sebati
2.    Kemudian kacau di atas dapur dengan api yang perlahan sehingga likat
3.    Sejukkan sebentar dan sapu atas kek yang telah sejuk

No comments:

Post a Comment