FOLLOWER'SS !

Wednesday, 10 December 2014

TART GULUNG NENAS

BAHAN-BAHAN

1 kg tepung gandum
1 ½ ketul majerin buttercup (seketul  = 250 gm)
1 ketul majerin farmcow (seketul  = 250 gm)
½  cawan tepung jagung
2 biji kuning telur
100 gm gula icing
2 cubit garam

CARA-CARA

1.    Cairkan kedua-dua majerin
2.    Gaul gula dengan majerin hingga sebati.
3.    Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil terus dikacau dengan spatula
4.    Apabila tepung sudah habis di masukkan, boleh di uli dengan tangan hingga menjadi doh yang lembut. Boleh tambah majerin sekiranya belum cukup lembut untuk di tekan. Tutup dengan kitchen towel buat sementara  (sentiasa di tutup apabila tidak di gunakan supaya doh tidak mengeras)
5.    Sediakan inti.ambil sedikit doh dan tekan menggunakan acuan tart kira-kira 4 cm panjang, letakkan inti dan gulung perlahan-lahan. Pindahkan tart ke dulang pembakar yang telah di griskan
6.    Sapukan permukaan tart dengan glis kuning telur
7.    Bakar pada suhu 175 darjah celcius selama 20 minit
8.    Sejukkan di ats dawai penerai sebelum di simpan dalam bekas kedap udara

No comments:

Post a Comment