BAHAN-BAHAN
1 kg tepung gandum
1 ½ ketul majerin buttercup (seketul = 250 gm)
1 ketul majerin farmcow (seketul = 250 gm)
½
cawan tepung jagung
2 biji kuning telur
100 gm gula icing
2 cubit garam
CARA-CARA
1. Cairkan kedua-dua majerin
2. Gaul gula dengan majerin hingga sebati.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil
terus dikacau dengan spatula
4. Apabila tepung sudah habis di masukkan, boleh
di uli dengan tangan hingga menjadi doh yang lembut. Boleh tambah majerin
sekiranya belum cukup lembut untuk di tekan. Tutup dengan kitchen towel buat
sementara (sentiasa di tutup apabila tidak di gunakan supaya doh tidak
mengeras)
5. Sediakan inti.ambil sedikit doh dan tekan
menggunakan acuan tart kira-kira 4 cm panjang, letakkan inti dan gulung
perlahan-lahan. Pindahkan tart ke dulang pembakar yang telah di griskan
6. Sapukan permukaan tart dengan glis kuning
telur
7. Bakar pada suhu 175 darjah celcius selama 20
minit
8. Sejukkan di ats dawai penerai sebelum di
simpan dalam bekas kedap udara
No comments:
Post a Comment