FOLLOWER'SS !

Wednesday 10 December 2014

POPIA NESTUM



BAHAN-BAHAN 

1 bungkus besar kulit popia
Lidi/straw untuk menggulung
Telur sebagai bahan pelekat
Minyak masak untuk menggoreng
½ cawan susu tepung
½ cawan gula (kisar halus)
1 cawan nestum (kisar halus)

CARA-CARA

1.    Gulung kulit popia menggunakan lidi/straw, tinggalkan dalam 1-2 cm untuk lekatkan dengan telur.  Tutup bekas berisi popia gulung dengan kain lembab untuk mengelakkannya mengering dan susah untuk di potong
2.    Panaskan api. Sementara itu, potong kulit popia yang telah di gulung secara serong dengan gunting/pisau dengan jarak 1-2 cm
3.    Goreng potongan kulit popia dengan api kecil hingga garing. Angkat dan toskan minyak pada kertas tisu
4.    Setelah popia goreng sejuk, tabur dengan susu tepung, gula dan nestum kisar. Gaul hingga rata dan simpan dalam bekas kedap udara

No comments:

Post a Comment